تبلیغات
کلینیک مجازی فیزیوتراپی مهر - نکات تغذیه ای - تغذیه در ورزش - مطالبی جالب در زابطه با تغذیه
 

باسمه تعالی

چکیده درس های دکتر صالحی به دانشجویان رزیدنت دندانپزشکی و فیزیوتراپی ورزش در حوزه غذا و تغذیه سالم)

علم تغذیه راهنمای انسان است در تامین مواد اولیه سوخت و ساخت. سوخت یعنی تامین انرژی برای همه حرکات ارادی و غیر ارادی انسان. ساخت یعنی تامین مواد اولیه برای شکل گیری سلول ها، بافت ها، اندام، آنزیم ها، هورمون ها، استخوان، پوست، مو، ناخن، غشای مجاری تنفسی گوارشی ادراری تناسلی و خون و بافت های مایع بدن.

برای تامین سوخت (انرژی) منابع موجود در غذای انسان کربوهیدرات ها و چربی هاست که 85-90% لقمه غذایی انسان را تشکیل می دهند.

کربوهیدرات ها عبارتند از:

-         غلات: نان و برنج

-         حبوبات: ماش، عدس، لوبیا و سویا

-         میوه ها: خرما، انجیر،انگور، خربزه، سیب، پرتقال و ...

-         ریشه ها: هویج، سیب زمینی، لبو

همه کربوهیدرات ها نهایتا به گلوکز تبدیل شده و تنها کربوهیدراتی که در خون انسان نهایتا به انرژی تبدیل می شود گلوکز است.

و اما گلوکز به انرژی تبدیل نمی شود مگر آنکه با ویتامین های گروه ب همراه باشد. به همین دلیل نان سفید و برنج سفید که فاقد ویتامین های گروه ب هستند مقدار زیادی قند وارد خون می کنند اما انرژی فرد را تامین نمی نمایند. گلوکز برای آنکه وارد فرآیند تولید انرژی بشود باید نخست به اسید پیروویک سپس به استیل کوآنزیم آ تبدیل شود و در صورتی استیل کوآنزیم آ فرآیند تولید آدنوزین تری فسفات را طی می کند که ویتامین های گروه ب او را همراهی کنند. در غیر اینصورت استیل کوآنزیم آ به کلسترول و تری گلیسیرید تبدیل شده راهی بافت ذخیره چربی می گردد، یعنی نه تنها انرژی فرد ورزشکار را تامین نمی نماید بلکه به سنگینی وزن او و کاهش قدرت تحرک او اضافه می شود.

 چربی ها:

بهترین منابع چربی ها دانه های سویا، ذرت، آفتابگردان، کلزا و زیتون است. اینها نیز سرانجام در خون به اسیدهای چرب غیر اشباع تبدیل می شوند. بنابراین هرکدام ازمنابع چربی را که به فرد بدهیم تنها اسیدهای چرب غیر اشباع وارد جریان خون شده و در صورتی آنها تبدیل به انرژی می شوند که اول آنتی اکسیدان های موجود در این دانه ها هم وارد خون شده باشد و نگذارد پیوند غیر اشباع این اسیدهای چرب به عنوان یک عامل اکسیدان عمل کرده و سرطان زا شود و دوم ویتامین های گروه ب در دسترس میتوکندری باشد در غیر اینصورت اسید های چرب غیر اشباع یا به عوامل اکسیدان سرطان زا تبدیل می شوند و یا به واحدهای دو کربنه تبدیل شده و اینها به استیل کوآنزیم آ تبدیل می شوند و به خاطر نبودن ویتامین های گروه ب استیل کوآنزیم آ به کلسترول و تری گلیسیرید تبدیل می شود.

پروتئین ها:

و اما ساخت به عهده پروتئین های برنامه ی غذایی ماست که فردی می تواند از اندام سالم برخوردار باشد و آنزیم ها، هورمون ها، ماهیچه ها، استخوان ها و بافت های مایع کامل و سالمی داشته باشد که به اندازه کافی هم کربوهیدرات ها، ویتامین ها و املاح، اسید های چرب و اسید های آمینه ی لازم را به خون رسانده باشد. مسئولیت رساندن اسیدهای آمینه به خون در غذای ما به عهده پروتئین هاست. اسید های آمینه 20 عدد هستند. بزرگسالان 8 عدد را نمی توانند بسازند و هرروزه باید از طریق غذا دریافت کنن. خردسالان 10 عدد را به اندازه کافی نمیتوانند بسازند و بدن در صورتی که کتواسید کافی در اختیار داشته باشد می تواند 10 اسید آمینه دیگر را بسازد.

منابع پروتئین ها یا حیوانی هستند یا گیاهی. منابع حیوانی عبارتند از: گوشت، تخم مرغ، شیر، ماست، پنیر، کشک و منابع گیاهی عبارتند از: غلات و حبوبات. هر دو منبع می توانند هر 20 اسید آمینه را به خون برسانند و از این نظر با هم تفاوتی ندارند. اما منابع حیوانی گرچه اسیدهای آمینه را به خون می رسانند مواد د یگری را هم با خود به خون می رسانند که به سلامت انسان کمک نمی کنند مانند کلسترول و اسیدهای چرب اشباع در گوشت ها و کلسترول در زرده تخم مرغ و نیتروزامین در پنیرها. درحالی که منابع گیاهی پروتئین ها علاوه بر اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن ترکیبات مثبت دیگری را وارد خون می کنند مثل ویتامین ها، املاح، آنتی اکسیدان ها و فیتوکمیکال ها

گوشت ها هر 20 اسید آمینه را دارند. مخلوط غلات یعنی گندم کامل، برنج کامل و حبوبات یعنی ماش، عدس، لوبیا و سویا هر 20 اسید آمینه را دارند.

جذب اسیدهای آمینه ازمنابع حیوانی پروتئین 100% است ودرمخلوط غلات و حبوبات بیش از 70% است.

پروتئین موجود در: 100 گرم گندم+ 70 گرم عدس +  80 گرم سویای دانه( قیمت 700 تومان)

12    +   21   +    27      = 60 * 70% = 42

100 گرم گوشت + 50 گرم تخم مرغ + 50 گرم پنیر (قیمت 4400 تومان)

18  +     6   +  12     = 36 * 100% = 36

پس با خوردن 200 گرم حبوبات و گندم اسید آمینه بیشتری جذب بدن می شود با قیمت بسیار کمتر       ( قیمت اسید آمینه از منابع حیوانی  7 برابر گرانتر از اسید آمینه از منابع گیاهی وارد خون می شود).

آهن و منابع غذائی آن:

مطالعات متعدد اثبات کرده است، زمانی که میزان آهن موجود در خون زیاد باشد، باعث حملات قلبی و ابتلاء به انواع سرطان از جمله سرطان مری و کیسه صفرا خواهد شد. آهن رادیكال های آزاد ایجاد می كند كه ملكولهای واكنشگری هستند كه به دیواره های سلولها و DNA حمله می كنند. همچنین عنصر آهن سیستم ایمنی را مهار كرده رشد سلول سرطانی را افزایش می دهد و ایجاد پلاكت های منعقد كننده خون را تحریك می كند و به این طریق احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سكته مغزی را افزایش می دهد. آهن به اندازه لازم، بخشی از گلبول قرمز است که در حمل اکسیژن به تمامی قسمت های بدن کمک می کند. آهن برای تشکیل هموگلوبین و آنزیم های خاص (برای حفظ سلامت)، افزایش مقاومت بدن در مقابل بیماری ها، جلوگیری از خستگی، درمان و پیش گیری از کم خونی لازم است. طریقه جذب آهن «هم» با آهن غیر«هم» متفاوت است. آهن«هم» به آسانی مورد استفاده بدن قرار می گیرد و به میزان بیست تا سی درصد جذب می شود، قابلیت جذب آهن هم کم تر تحت تاثیر رژیم غذایی قرار می گیرد. در مقابل جذب آهن غیر «هم» متغیر است و بستگی به غذاهای دیگری دارد که در همان وعده غذایی مصرف شده است.

اما افزایش بیش از نیاز آهن در خون می تواند خطرناک باشد، به خصوص اگر شیوه های طبخ غذا مناسب نباشد و یا از گوشت های فرآوری شده استفاده نماییم، احتمال خطر بیشتر خواهد بود. درباره این موضوع با دکتر موسی صالحی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز و عضو هیئت علمی این دانشگاه به گفت و گو نشستیم. وی گفت: گروهی از دانشمندان معتقدند اگر گوشت قرمز به عنوان مهم ترین منبع تامین کننده پروتئین خانواده باشد، باید چند نکته را در نظر بگیریم؛ اول این که در تمامی افرادی که به میزان فراوان گوشت قرمز مصرف می کنند، احتمال بروز سرطان سینه بالاست. این تحقیق توسط پژوهشگران دنیا ازجمله در دانشگاه «لیدز» انگلستان برای ۷ سال روی ۳۵ هزار داوطلب زن انجام گرفت و در پایان تحقیق معلوم شد که خطر ابتلا به سرطان سینه در گروهی از زنان که روزی ۵۷ گرم گوشت قرمز مصرف کرده بودند، در مقایسه با زنانی که میزان کمتری گوشت قرمز مصرف کردند و یا اصلا از گوشت قرمز استفاده نکردند حدود ۳ برابر است. این در حالی است که آمار مبتلایان که از گوشت فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس مصرف کردند ۴ برابر شده بود. وی ادامه داد: تحقیقی که در سال ۲۰۰۶ در آمریکا منتشر شد نشان داد که خوردن گوشت قرمز آن هم از نوع (سرخ شده یا کباب شده آن) میزان ابتلا به سرطان سینه را در زنان جوان ۲ برابر می کند. هم چنین محققان می گویند چربی های اشباع شده گوشت بالاست و کلسترول خون را بالا می برد. کلسترول باعث افزایش ترشح هورمون استروژن می شود که این امر خطر سرطان سینه را افزایش می دهد. دکترصالحی در ادامه گفت: تصور مردم این است که برای جبران کم خونی باید گوشت قرمز یا جگر خورد. آهن موجود در گوشت قرمز بهتر از آهن موجود در گیاهان جذب می شود و به نام آهن«هم» شناخته شده است. انجمن سرطان آمریکا آهن «هم» را مهم ترین و بزرگ ترین عامل ایجاد سرطان دستگاه گوارشی برشمرده است، به طوری که کارشناسان می گویند مصرف آهن« هم» که به طور صنعتی تهیه شده است نیز به ایجاد سرطان دستگاه گوارشی خواهد افزود. مصرف گوشت قرمز به دلیل ترکیباتی از قبیل هتروسیکلت آمین که با کباب یا سرخ شدن گوشت قرمز به وجود می آید سرطان زاست، زیرا این ترکیبات به سلول های پوششی روده بزرگ آسیب می رساند و باعث رشد غیرطبیعی و سرطانی شدن آن می شود. گفته شده که سرطان روده و لوزالمعده که از بدخیم ترین سرطان هاست به دلیل وجود دوماده «هیم آیرون یعنی آهن موجود در جگر و کوشت قرمز» و «هتروسیکلت آمین یعنی ترکیباتی که با سرخ شدن و کباب شدن در جگر و گوشت قرمز پدید می آید» است. گوشت قرمز علاوه بر مواد فوق خطرات دیگری نیز دارد که شامل اسیدهای چرب اشباع فراوان است و منجر به بیماری های قلبی می شود. مصرف گوشت قرمز باعث تشدید بیماری نقرس می شود، علاوه بر آن با مصرف گوشت قرمز اسید اوریک بیشتری در بدن انباشته می شود و در نتیجه بدن آمادگی بیشتری برای دردهای شدید مفصلی از جمله مفصل انگشتان پا پیدا خواهد کرد. تحقیق پژوهشگران دانشگاه منچستر بر روی ۲۵ هزار نفر نشان می دهد که مصرف زیاد گوشت قرمز باعث افزایش ابتلا به روماتیسم مفصلی می شود. این عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به بیماری های مختلفی که در اثر مصرف زیاد و بی توجه به شیوه پخت گوشت قرمز به وجود می آید، به فرهنگ سازی و ارائه شیوه های صحیح طبخ مواد غذایی تاکید می کند و می افزاید: والدین ما وقتی می خواهند از یک نفر به خوبی پذیرایی کنند، گوشت کباب شده تهیه می کنند و بچه ها با این برخورد بزرگ ترها فکر می کنند که بهترین و خوشمزه ترین غذا گوشت کباب شده است، در صورتی که اگر والدین از مضرات گوشت قرمز کبابی و سرخ شده بگویند، تمایل بچه ها به مصرف این نوع گوشت ها و به خصوص از نوع فرآوری شده آن کم خواهد شد. لازم به یادآوری است که جذب آهن تحت تاثیر مقدار و نوع آهن، وجود عوامل افزایش و یا کاهش دهنده جذب آهن، سلامت و وضعیت آهن فرد می باشد.

منابع دیگر مفید آهن عبارتند از: گوشت مرغ، بوقلمون، ماهی، تخم مرغ، حبوبات شامل نخود، عدس، مغز و تخمه، برنج قهوه ای، نان سبوس دار و سبزی های برگ سبز مثل شاهی، تره، ریحان، نعناع، اسفناج، کلم بروکلی و میوه های خشک؛ زردآلو، کشمش.

با توجه به اطلاعات نوشته شده در این 5 صفحه که همه مستند به آخرین یافته های علمی علوم پزشکی، بیوشیمی و تغذیه است. برای سلامت بودن، سلامت زیستن و کاستن از درد و رنج بشر و کاهش هزینه های سرسام آور بیماریهای چاقی، فشار خون، دیابت، کبد چرب، بیماری های قلبی عروقی و سکته های مغزی و قلبی و سرطان ها باید پنج اصل مهم در تغذیه را رعایت کرد:

1-    از سفید کردن و جداسازی پوست گندم و برنج به شدت پرهیز شود.

2-    از سرخ کردن سبزیجات، سیب زمینی و گوشت و تخم مرغ به شدت پرهیز شود.

3-    از خوردن مقدار بیش از نیاز منابع پروتئینی و آهن پرهیز شود.

4-  از خوردن بیش از نیاز غلات ( نان، برنج، ماکارونی، شیرینی، کیک، کلوچه، بیسکویت) و حبوبات و قند و شکر و نوشابه های قند دار پرهیز شود.

5-  میوه ها و سبزیجات ارگانیک تولید شده و به جای هر خوردنی دیگری در مواقع مختلف مثل مهمانی، تفریحی، سرگرمی، بیماری و سلامت از آنها استفاده شود.

 

 

 

 

References
1. The United Nations Population Database http://esa.un.org/unpp/
2. Food and Agriculture Organisation (FAO) http://www.fao.org/
3. Nonhebel. S. 2004. On resource use in food production systems: the value of livestock as ‘rest-stream upgrading system’. Ecological Economics. 48, 221-230.
4. Goodland, R. 1997. Environmental sustainability in agriculture: diet matters. Ecological Economics. 23, 189-200.
5. Worldwatch Institute - State of the World 2008: Innovations for a Sustainable Economy.
6. Smil, V. 2002. Worldwide transformation of diets, burdens of meat production and opportunities for novel food proteins. Enzyme and Microbial Technology. 30, 305-311
7. Food and Agriculture Organisation of the United Nations. 2006. Livestock’s Long Shadow – Environmental Issues and Options. Rome.
8. Pachauri, R.K. (Chairman IPCC) 08.09.08. “Global Warning! The Impact of meat production and consumption on climate change”.
9. Penning de Vries, F.W.T., Van Keulen, H. and Rabbinge, R. 1995. Natural resources and limits of food production in 2040. Eco-Regional Approaches for Sustainable Land Use and Food Production. Kluwer Academic Publishing. Dordrecht. 65-87.
10. Carlsson-Kanyama, A. 1998. Climate change and dietary choices, how can emission of greenhouse gases from food consumption be reduced? Food Policy. 23, 277-293.
11. White, T. 2000. Diet and the distribution of environmental impact. Ecological Economics. 34, 145-153.

12. Intergovernmental Panel on Climate Change. 2007. Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Summary for Policy makers. http://www.ipcc.ch/
13. University of Copenhagen. International Scientific Congress on Climate Change. 10-12th March 2009.

 


14. Dyer, J.A. and Desjardins, R.L. 2003. The impact of farm machinery management on greenhouse gas emissions from Canadian agriculture. Sustainable Agriculture. 20, 59-74

16. Garnett. T. 2008. Cooking up a storm-Food, greenhouse gas emissions and our changing climate. Food Climate Research.
17. Stehfest, E., Bouwman, L., van Vuuren, D.P., den Elzen, M.G.J., Eickhout, B., and Kabat, P. 2008. Climate benefits of changing diet. Journal of Climate Change.
18. Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) http://www.defra.gov.uk/
19. Food and Agriculture Organisation. The State of World fisheries and aquaculture 2008.
20. Worm, B., Barbier, E.B., Beaumont, N., Duffy, J.E., Folke, C., Halpern, B.S., Jackson, J.B.C., Lotze, H.K., Micheli, F., Palumbi, S.R., Sala, E., Selkoe, K., Stachowicz, J.J. and Watson, R. 2006. Impacts of biodiversity loss on ocean ecosystem services. Science 314, 787-790
21. International Union for Conservation of Nature. 2008. Red List. Status of the world’s marine species.
22. Whale and Dolphin Conservation Society. 2008. “Shrouded by the sea – The animal welfare implications of cetacean bycatch in fisheries – A Summary Document.

23. World Wide Fund for Nature. 2008. Lifting the lid on Italy’s bluefin tuna fishery.
24. Marine Conservation Society 2006. www.fishonline.org/information/methods
25. Brown, R. 2000. ‘Fish farming may soon over take cattle ranching as a food source.’ World watch Institute.
26. World Wide Fund for Nature http://www.wwf.org.uk/


27. Sunday Herald. ‘400 breaches of fish farm pollution limits in three years’. 1st October 2006. http://www.sundayherald.com/58261
28. Ambler-Edwards, S., Bailey, K., Kiff, A., Lang, T., Lee, R., Marsden, T., Simons, D., and Tibbs, H. 2009. Food Futures – Rethinking the UK Strategy. A Chatham House Report.
29. Food and Agriculture Organisation. 22nd March 2007. FAO urges action to cope with increasing water scarcity. Rome. http://www.fao.org/newsroom/en/news/2007/1000520/index.html
30. Stockholm International Water Institute (SIWI) and the International Water Management Institute (IWMI). 2004. Water – More nutrition per drop.
31. Smil, V. 2001. Enriching the Earth Fritz Haber, Carl Bosch, and the transformation of world food production. Cambridge, MA: The MIT Press.
32. Fallenmark, M. 1989. Water scarcity and food production. Food and natural resources, San Diego (CA): Academic Press. 164-191 in Pimental. D, Hall CW (eds).

 33- Nutrition in the United States, 1900 to 1974'Willis A. Gortner United States Departmentof Agriculture, Agricultural ResearchService, National Program Staff, Beltsville, Maryland 20705- [CANCER RESEARCH 35, 3246-3253, November 1975].

34- American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention Reducing the Risk of Cancer With Healthy Food Choicesand Physical ActivityLawrence H. Kushi, ScD1; Colleen Doyle, MS, RD2; Marji McCullough, ScD, RD3; Cheryl L. Rock, PhD, RD4; Wendy Demark-Wahnefried, PhD, RD5; Elisa V. Bandera, MD, PhD6; Susan Gapstur, PhD, MPH7; Alpa V. Patel, PhD8; Kimberly Andrews9; Ted Gansler, MD, MBA, MPH10 and The American Cancer Society 2010 Nutrition and Physical Activity Guidelines Advisory Committee. 1Associate Director for Etiology and Prevention Research, Division of Research, Kaiser Permanente, Oakland, CA; 2Director, Nutrition and Physical Activity, Cancer Control Science, American Cancer Society, Atlanta, GA; 3Strategic Director, Nutritional Epidemiology, American Cancer Society, Atlanta, GA; 4Professor, Department of Family and Preventive Medicine, School of Medicine, University of California at San Diego, San Diego, CA; 5Professor and Webb Endowed Chair of Nutrition Sciences, University of Alabama at Birmingham, Birmingham, AL; 6Assistant Professor, The Cancer Institute of New Jersey, New Brunswick, NJ; 7Vice President, Epidemiology Research Program, American Cancer Society, Atlanta, GA; 8Strategic Director, Cancer Prevention Study-3, American Cancer Society, Atlanta, GA; 9Research Associate, American Cancer Society, Atlanta, GA; 10Director of Medical Content, American Cancer Society, Atlanta, GA. Corresponding author: Colleen Doyle, MS, RD, Director of Nutrition and Physical Activity, Cancer Control Science, American Cancer Society, 250 Williams St, NW, Suite 600, Atlanta, GA 30303; colleen.doyle@cancer.org DISCLOSURES: The authors report no conflicts of interest. This report was approved by the American Cancer Society National Board of Directors on August 5, 2011. VC 2012 American Cancer Society, Inc. doi:10.3322/caac.20140. vailable online at http://cacancerjournal.com

35- Heme Iron from Meat and Risk of Colorectal Cancer: A Meta-analysis and a Review of the Mechanisms Involved Cancer Prev Res 2011;4:177-184. Published Online First January 5, 2011. Nadia M. Bastide, Fabrice H.F. Pierre and Denis E. Corpet





نوع مطلب : تغذیه در فیزیوتراپی، 
برچسب ها : تغذیه در ورزش، تغذیه در ورزشکاران، تغذیه در بیماران فیزیوتراپی، نقش سبوس در تغذیه،
لینک های مرتبط :


شنبه 31 تیر 1396 03:01 ب.ظ
I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
I'll go ahead and bookmark your site to come back
later. Cheers
یکشنبه 25 تیر 1396 12:02 ق.ظ
Hi there! I could have sworn I've been to this website before but after reading through some of the post I realized it's new
to me. Anyways, I'm definitely glad I found
it and I'll be book-marking and checking back frequently!
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


کلینیک مجازی فیزیوتراپی مهر
درباره وبلاگ

سلام

این وبسایت به همت اینجانب فیزیوتراپیست علی تاجیک و همسرم فیزیوتراپیست مهسا مظاهری ایجاد گردیده است ، امید است بتوانیم خدمتی به شما دوستان کرده باشیم.
لحظات خوشی را برای شما
ارزومندیم
ایمیل اینجانب :

sir.tajik@yahoo.com

آدرس ما در تلگرام
www.telegram.me/PHYSIOTHERAPISTALITAJIK

مدیر وبلاگ : فیزیوتراپیست علی تاجیک
موضوعات
نظرسنجی
تمایل دارید بیشتر چه مطالبی در این وب سایت مورد بررسی قرار گیرد







آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :
آپارات
مپ

                    
 
 
 
کپی ممنوع